Віктор
Трубчанін, генеральний директор Ясинуватського машинобудівельного
заводу;
Коли розпався «могутній
і непорушний» Союз братніх республік, на Ясинуватському машзаводі дуже
швидко второпали, що чекати милості від природи не випадає, а надії на
мудрість і далекоглядність міністерств та главків вельми примарні, тож
найліпше вибиратися зі скрути самотужки. Передусім взялися за відновлення
зв’язків із підприємствами-постачальниками комплектувальних вузлів та
механізмів. Паралельно з цим процесом активно вели пошук нових ринків
збуту продукції. Саме час сказати, що ж виготовляють на ЯМЗ. Підприємство
спеціалізується на виробництві комбайнів для вугільних шахт та гірничо-
збагачувальних комбінатів. Ясинуватська техніка добре знана в Україні,
Росії, Білорусі, Казахстані, у країнах Західної Європи та Азії. А директор
ВАТ «Ясинуватський машинобудівний завод» Віктор Трубчанін запевняє, що
в найближчій перспективі – освоєння ще й африканського континенту.
Трубчанін – то ціла епоха для заводу. Прийшов сюди сімнадцятирічним далекого
1958-го. Так крок за кроком і здолав шлях від слюсаря до керівника підприємства.
У послужному списку Віктора Івановича – 21 винахід. Торік учена рада Української
технологічної академії присвоїла В.Трубчаніну звання доктора технічних
наук. Завважте: без захисту дисертації.
Директор – людина небайдужа. І того ж вимагає від підлеглих. «Жодна корисна
ідея, жодна толкова пропозиція не залишаться без винагородження», – така
його настанова. А ще Віктор Іванович каже: «Не можна економити на заробітній
платі працівників. Вони її мають заробляти, а керівники цехів і підрозділів
повинні створити для цього всі умови. Я даю можливість всім добре заробляти
на заводі. При підвищенні платні враховується ще й творчий підхід кожного».
Щодо зарплати. Середня по заводу становить 1500 гривень. Це значно більше,
ніж загалом по області. Тому й працювати на ЯМЗ престижно.
Де місце
грамотам і дипломам?
Кожен
робочий день Віктор Іванович розпочинає з традиційного обходу цехів та
значної частини території (обійти ж усю знадобиться не одна година – як-не-як
80 гектарів). Прискіпливе око керівника обов’язково вихопить якусь недоречність:
тут он шибка розбита, там он компресор стоїть на проході. Але головне,
що люди не байдикують – усі при ділі. Розповідають, приїжджав якось на
ЯМЗ Леонід Кучма. Президента дещо здивувало те, що ніхто з працівників
і не думає навіть залишити робоче місце і підійти до нього. Трубчанін
«феномен» пояснив так: «До нас багато хто приїздить… Якщо з цього приводу
вони щоразу кидатимуть роботу, то коли ж їм працювати?» Кажуть, Леонід
Данилович аж образився, коли почув таке.
Підійшли до дільниці, де збирають гідромотори. Віктор Іванович не без
гордості розповідає: «Раніше завозили їх із Росії, з підмосковного Людинова.
Ще за радянських часів мали з цим клопіт, а після розпаду Союзу, то й
поготів. Тому вирішили виготовляти самі. Що з цього вийшло? Собівартість
власного гідромотора у п’ять разів дешевша, ніж людиновського. Це дало
змогу зекономити заводу понад шість мільйонів доларів».
Мандруючи цехами, звернув увагу на велику кількість вазонів із квітами.
Коли поряд квіти, працювати, либонь, веселіше. А ще – майже скрізь гасла.
Ні, не ті совдепівські: виконаємо-перевиконаємо. А більш людяні: «Твій
добробут залежить від твоєї праці», «Працюй на совість» тощо. У кожному
цеху є куточок, де вивішено дипломи та грамоти з різноманітних виставок,
де експонувалася продукція ЯМЗ. Не в кабінеті директора, а тут – на передовій
виробництва!
Без агронома
не обійтися
Як я
вже казав, Трубчанін – людина небайдужа. До всього йому є діло. Вирішив
на власному досвіді перевірити, чи справді займатися сільським господарством
– собі на збиток. Перевірив. Тепер із певністю заявляє: брехня! І наводить
такий аргумент: «Собівартість молока в нас – 38 копійок, а продаємо його
по 2 гривні за літр. От і рахуйте».
Окрім корівника, є ще на заводі свинарник, кілька ставків, де розводять
коропців, карасиків та судака. У парниках достигають огірки та помідори,
у лимонарії вирощують кілька сортів лимонів. На підприємстві є свій агроном,
адже завод орендує 440 гектарів сільськогосподарських угідь, на яких вирощують
зернові та кормові культури.
Дійшла черга й до переробки: тут функціонують ковбасний цех та хлібопекарня.
Їх продукцію реалізують через мережу фірмових магазинів, розташованих
у Ясинуватій та навколишніх селах.
Аж ніяк
не собаче життя
Розповідь
про Ясинуватський машзавод була б неповною, якби я не згадав про… собак.
Їх на території підприємства утримується понад дві тисячі. Більшість з
них із благородними породами не має нічого спільного, а багатьох об’єднує
те, що в минулому вони були бродячими. Тільки-но чотириногі друзі потрапляють
до заводського притулку, їх одразу оглядають ветеринар і фельдшер. Хворих
собак лікують, травмованим заживляють рани, усіх без винятку миють, розчісують…
До щоденного раціону входять різноманітні каші, супи, м’ясо, кістки, сир,
овочі, вітаміни. Їжу готують у спеціальній їдальні. Дорослих тварин годують
двічі на день, цуценят – чотири рази. Для псячого царства відведено понад
20 гектарів заводської території, на якій облаштовано просторі вольєри
з навісами від дощу та сонця. Кожен собака має персональну будку, на якій
вказано ім’я її господаря. Цікаво, що кличку хвостатому створінню дає
сам директор.
Цуценят утримують в окремих вольєрах із підвищеною комфортністю. Коли
холодно, то всіх гладкошерсних – доберманів, боксерів, догів та ін. –
переводять до опалювального приміщення. А для деяких порід у зимову пору
передбачено навіть спецодяг. Ось таке у гавкунів аж ніяк не собаче життя.
Екскурсію заводом завершено. Віктор Іванович на прощання потискає міцно
руку і бажає 2005 року всіляких гараздів. Зичу і йому того ж.
Без пафосу не обійтися. Але я й справді подумав: побільше б в Україні
таких підприємств і таких керівників з державницьким мисленням, яким до
всього є діло. Жити б усім стало краще – і людям, і тваринам.
|